F-02 Microbiologische kwaliteit van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

F-02
Nederlands

Om de gezondheid van de consument te waarborgen, worden normen, geformuleerd op diverse niveaus, gehanteerd om de microbiologische kwaliteit van levensmiddelen te garanderen. Op EU niveau zijn een aantal verordeningen van toepassing, welke aandacht besteden aan de microbiologische kwaliteit van levensmiddelen. Daarnaast zijn federale, FAVV en sectoriële normen van toepassing voor producenten van levensmiddelen en in de handel ervan. Hierop wordt uitgebreid ingegaan en aandacht besteed aan de toepassing ervan in de praktijk. Hierbij gaat speciale aandacht naar levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

Ook de opzet van challengetesten wordt besproken waarbij onderzocht wordt of, en in welke mate, de pathogeen Listeria monocytogenes kan uitgroeien binnen de gestelde houdbaarheidstermijn bij een vooraf gedefinieerd temperatuursprofiel.

14u-15u30: Em. Prof. Dr. Lieven Dezutter: Microbiologische criteria van levensmiddelen van dierlijke oorsprong

15u30-16u: Pauze

16u-17u: Dr. Ir. Koen De Reu: Challengetesten voor Listeria monocytogenes: waarom, wanneer en hoe.

Deze les gaat ook online door. De link naar de livestream en on demand video vindt u in uw dashboard, op de homepage onder 'mijn profiel'.

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

F-02 Microbiologische kwaliteit van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

Online beschikbaar
Group 2 Created with Sketch. Studenten 3e master toegelaten
Beschrijving

Om de gezondheid van de consument te waarborgen, worden normen, geformuleerd op diverse niveaus, gehanteerd om de microbiologische kwaliteit van levensmiddelen te garanderen. Op EU niveau zijn een aantal verordeningen van toepassing, welke aandacht besteden aan de microbiologische kwaliteit van levensmiddelen. Daarnaast zijn federale, FAVV en sectoriële normen van toepassing voor producenten van levensmiddelen en in de handel ervan. Hierop wordt uitgebreid ingegaan en aandacht besteed aan de toepassing ervan in de praktijk. Hierbij gaat speciale aandacht naar levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

Ook de opzet van challengetesten wordt besproken waarbij onderzocht wordt of, en in welke mate, de pathogeen Listeria monocytogenes kan uitgroeien binnen de gestelde houdbaarheidstermijn bij een vooraf gedefinieerd temperatuursprofiel.

Opmerkingen

Deze les gaat ook online door. De link naar de livestream en on demand video vindt u in uw dashboard, op de homepage onder 'mijn profiel'.