Evolutie AcVetMed

De Post Universitaire Opleiding Diergeneeskunde of kortweg PUOD is begin de jaren 90 opgestart met Prof. Dr. Aart de Kruif als grote bezieler. Het idee erachter was dat de diergeneeskunde (in die tijd al!!) snel evolueert en dat een dierenarts die zijn kennis en kunde up-to-date wil houden, regelmatig moet bijscholen. Al snel werden ook de eerste cursussen vakdierenarts geïntroduceerd naar analogie met de specialisatietitel ‘Fachtierarzt’ in Duitsland. Op basis van de Kruif’s grote voorliefde voor het rund, werden de eerste cursussen en vakdierenartsopleiding vooral voor deze diersoort ingericht. Later volgden ook de andere diersoorten. De opleidingen werden in grote getale bijgewoond en hadden niet alleen een educatief maar ook een sociaal karakter. Zo herinner ik mezelf nog heel levendig dat heel wat vrijdagnamiddagsessies in het kader van het PUOD Herkauwers werden afgesloten in ‘De Teugel’ en later ‘Het Boerderijtje’. 

Na verloop van tijd werd het PUOD omgedoopt tot het Instituut voor Permanente Vorming of kortweg IPV. Ondertussen kwam ook de verplichte bijscholing aan de orde met het behalen van de erkende bijscholingspunten (EBP's). 

Sedert 2021 werd het Instituut voor Permanente Vorming opgenomen in het ‘LevensLangLeren’ (LLL)-project van de Universiteit Gent en werd het in dat kader ook omgedoopt tot de huidige Academie voor Diergeneeskunde of kortweg AcVetMed. Naast de traditionele lessen waarbij de deelnemer zowel theorie als praktijk kan volgen op onze faculteit, is het voor een groot deel van de lessen mogelijk om deze online te volgen (live of uitgesteld).  Het LLL-project van de Universiteit Gent is opgenomen in de Nova Academy. De missie van de Nova Academy is om levenslang leren te bevorderen en toegankelijk te maken voor een breed publiek, waaronder alumni en andere geïnteresseerden. Dit wordt gedaan door een gezamenlijk platform aan te bieden dat de opleidingsmogelijkheden van de Universiteit Gent, de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel centraliseert en presenteert. 

De Academie streeft ernaar om individuen te ondersteunen bij het continu ontwikkelen en vernieuwen van hun competenties in een snel veranderende samenleving, waarbij technologische vooruitgang en maatschappelijke evoluties centraal staan. 

 

Prof. Dr. Geert Opsomer

Directeur Academie Diergeneeskunde