GV-01: Update betreffende antibioticumgebruik in de varkenshouderij
Beschrijving
Volgens de “One World, One Health, One Welfare” benadering zijn mens, dier en milieu met elkaar verbonden. Dit betekent dat maatregelen bij dieren bv. antibioticagebruik de mens en de omgeving kunnen beïnvloeden en vice versa. De veehouderij, en vooral de duurzaamheid ervan, is daarbij van bijzonder belang. Binnen de veehouderij heeft de varkenshouderij al veel inspanningen gedaan om het antibioticumgebruik te reduceren en daardoor het risico op antibioticaresistentie te verminderen. Het blijft echter nog steeds de sector die het meeste antibiotica gebruikt. Daarom is een volgehouden inspanning essentieel.
In deze studienamiddag wordt eerst een overzicht gegeven van het huidig antibioticagebruik in de varkenshouderij en hoe het gebruik er in de toekomst zou kunnen uitzien. In een tweede presentatie wordt op een eenvoudige manier de benchmarkrapportering toegelicht, en hoe deze moet geïnterpreteerd worden. Na de pauze deelt een antibioticareductiecoach zijn ervaringen aan de hand van een aantal casuïstieken. De namiddag wordt afgesloten met een presentatie over het belang van drinkwaterkwaliteit, gezien slechte drinkwaterkwaliteit op veel bedrijven aanleiding geeft tot meer ziekte en antibioticumgebruik.
Programma
14u00-14u30 Heden en toekomst van antibioticagebruik in de varkenshouderij – Bénedicte Callens, AMCRA
14u30-15u10 Benchmark rapportering voor de varkenssector – Wannes Vanderhaeghen, AMCRA
15u10-15u40 Koffiepauze
15u40-16u20 Casuïstiek en ervaringen van een antibioticareductiecoach – Hedwig Knockaert, antibioticareductiecoach
16u20-17u00 Belang van drinkwater ter preventie van antibioticumgebruik – An Cools, Inagro
Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus
GV-01: Update betreffende antibioticumgebruik in de varkenshouderij
Volgens de “One World, One Health, One Welfare” benadering zijn mens, dier en milieu met elkaar verbonden. Dit betekent dat maatregelen bij dieren bv. antibioticagebruik de mens en de omgeving kunnen beïnvloeden en vice versa. De veehouderij, en vooral de duurzaamheid ervan, is daarbij van bijzonder belang. Binnen de veehouderij heeft de varkenshouderij al veel inspanningen gedaan om het antibioticumgebruik te reduceren en daardoor het risico op antibioticaresistentie te verminderen. Het blijft echter nog steeds de sector die het meeste antibiotica gebruikt. Daarom is een volgehouden inspanning essentieel.
In deze studienamiddag wordt eerst een overzicht gegeven van het huidig antibioticagebruik in de varkenshouderij en hoe het gebruik er in de toekomst zou kunnen uitzien. In een tweede presentatie wordt op een eenvoudige manier de benchmarkrapportering toegelicht, en hoe deze moet geïnterpreteerd worden. Na de pauze deelt een antibioticareductiecoach zijn ervaringen aan de hand van een aantal casuïstieken. De namiddag wordt afgesloten met een presentatie over het belang van drinkwaterkwaliteit, gezien slechte drinkwaterkwaliteit op veel bedrijven aanleiding geeft tot meer ziekte en antibioticumgebruik.