GR-08: Fokkerij en genetica in de rundveehouderij
Beschrijving
Om de genetische vooruitgang bij melk- en vleesvee te stimuleren, is er de laatste decennia heel wat onderzoek verricht. Meer en meer wordt het mogelijk om gericht te gaan fokken met relatief snelle resultaten. Zowel veehouders als hun bedrijfsbegeleidende dierenarts hebben hier een cruciale rol in. Dankzij een grondige kennis van de verschillende fokwaarden, is het mogelijk om de fokstrategie van onze rundveebedrijven uit te stippelen en ook effectief om te zetten in de praktijk.
Tijdens deze namiddag krijgt de deelnemende dierenarts te horen hoe fokkerijkeuzes op vlees- en melkveebedrijven op een onderbouwde manier kunnen gemaakt worden. Bovendien zal er een overzicht gegeven worden van de mogelijkheden die momenteel ter beschikking staan van de dierenarts om zijn klanten hier in te begeleiden.
Programma
14u00-15u00: Advies omtrent fokkerij in het kader van de bedrijfsbegeleiding op moderne melkveebedrijven. (Eric Lievens, CRV)
15u00-15u45: Uitgebreid genomisch testen (Clarifide Plus) (Karlien Supré, Zoetis)
15u45-16u15: Pauze
16u15-17u15: Onderbouwde fokkerijkeuzes maken op een witblauw vleesveebedrijf (Wim Veulemans, CRV)
17u15-17u30: vragen en discussie
Opmerkingen
De link naar de livestream vindt u terug bovenaan rechts onder ‘mijn profiel’ en vervolgens onder ‘Dashboard’. Idem voor de on-demand video.
Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus
GR-08: Fokkerij en genetica in de rundveehouderij
Om de genetische vooruitgang bij melk- en vleesvee te stimuleren, is er de laatste decennia heel wat onderzoek verricht. Meer en meer wordt het mogelijk om gericht te gaan fokken met relatief snelle resultaten. Zowel veehouders als hun bedrijfsbegeleidende dierenarts hebben hier een cruciale rol in. Dankzij een grondige kennis van de verschillende fokwaarden, is het mogelijk om de fokstrategie van onze rundveebedrijven uit te stippelen en ook effectief om te zetten in de praktijk. Tijdens deze namiddag krijgt de deelnemende dierenarts te horen hoe fokkerijkeuzes op vlees- en melkveebedrijven op een onderbouwde manier kunnen gemaakt worden. Bovendien zal er een overzicht gegeven worden van de mogelijkheden die momenteel ter beschikking staan van de dierenarts om zijn klanten hier in te begeleiden.