GV-03: Hittestress bij varkens

GV-03
Nederlands

Door de klimaatverandering worden hogere maximumtemperaturen behaald en stijgt ook het aantal dagen met verhoogde temperaturen. In de zomer van 2019 werden drie hittegolven geregistreerd. Voorspellingen geven aan dat dergelijke hittegolven in de toekomst zelfs nog frequenter en meer uitgesproken zullen zijn.

Varkens zijn bijzonder gevoelig voor hittestress omdat ze zeer weinig kunnen transpireren, omdat ze een beperkte long- en hartreserve hebben en omdat de mogelijkheden om af te koelen in moderne bedrijven zeer beperkt zijn. Hittestress kan daarom voor dierenwelzijns- en gezondheidsproblemen zorgen en leiden tot gigantische economische verliezen omwille van stress, productieverliezen en sterfte. Hittestress vormt voor alle leeftijdsgroepen een uitdaging, zowel voor fokdieren (zeugen, beren), als voor biggen en vleesvarkens.

De studienamiddag zal eerst ingaan op de fysiologische aspecten van hittestress en het belang van huisvesting. Na de pauze zal besproken worden hoe via aanpassingen in voedersamenstelling en -management hittestress beperkt of vermeden kan worden.

14.00-14.50    Hittestress: definitie, belang & voorkomen – Dominiek Maes, UGent

14.50-15.45    Housing, climate and cooling – Michel Loicq, NoHow

15.45-16.15    Koffiepauze

16.15-17.00    Voedersamenstelling en hittestress – Geert Janssens, UGent

17.00-17.30    Voedermanagement en hittestress - Michel Loicq, NoHow
 

De link naar de livestream vindt u terug bovenaan rechts onder ‘mijn profiel’ en vervolgens onder ‘Dashboard’. Idem voor de on-demand video.

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

GV-03: Hittestress bij varkens

Online beschikbaar
Group 2 Created with Sketch. Studenten 3e master toegelaten
Beschrijving

Door de klimaatverandering worden hogere maximumtemperaturen behaald en stijgt ook het aantal dagen met verhoogde temperaturen. In de zomer van 2019 werden drie hittegolven geregistreerd. Voorspellingen geven aan dat dergelijke hittegolven in de toekomst zelfs nog frequenter en meer uitgesproken zullen zijn. Varkens zijn bijzonder gevoelig voor hittestress omdat ze zeer weinig kunnen transpireren, omdat ze een beperkte long- en hartreserve hebben en omdat de mogelijkheden om af te koelen in moderne bedrijven zeer beperkt zijn. Hittestress kan daarom voor dierenwelzijns- en gezondheidsproblemen zorgen en leiden tot gigantische economische verliezen omwille van stress, productieverliezen en sterfte. Hittestress vormt voor alle leeftijdsgroepen een uitdaging, zowel voor fokdieren (zeugen, beren), als voor biggen en vleesvarkens. De studienamiddag zal eerst ingaan op de fysiologische aspecten van hittestress en het belang van huisvesting. Na de pauze zal besproken worden hoe via aanpassingen in voedersamenstelling en – management hittestress beperkt of vermeden kan worden.

Opmerkingen

De link naar de livestream vindt u terug bovenaan rechts onder ‘mijn profiel’ en vervolgens onder ‘Dashboard’. Idem voor de on-demand video.