GP-02: Beoordelen van acute en chronische pijn bij paarden en ezels: huidige stand van zaken

 

Beschrijving: In het eerste lezingen zullen de volgende accenten worden gegeven: om haalbare, betrouwbare, objectieve, liefst valide pijn herkennings schalen te ontwikkelen zijn er een aantal complicerende problemen en daarom moeten er een aantal stappen genomen worden om betrouwbare (gecombineerde) pijnschalen te ontwerpen. Vele onderzoekers hebben zich hiermee bezig gehouden. Tijdens dit deel van de lezing zal er aandacht aan worden besteed hoe dit proces gaat en hoe de gebruikers (de betrouwbaarheid van) een pijnschaal kunnen beoordelen. 

In een volgend deel zal de nadruk liggen op het ontwerpen en gebruik van de “composite pain scales (CPS)” voor het herkennen van acute pijn. Met CPS worden met name de schalen bedoeld waar bij het hele lichaam of een specifiek deel van het lichaam of type pijn (systemisch, koliek, locomotie, postoperatief etc.) centraal staan. Wat zijn de valkuilen en hoe kunnen CPS schalen samen met gezichtsuitdrukkingen gebruikt worden in de kliniek. 

In het tweede deel zullen de volgende onderwerpen aan bod komen: om te beginnen wordt het gebruik van gezichtsuitdrukkingen bij de objectieve herkenning van pijn bij paarden, ezels en veulens besproken. Er zijn diverse studies uitgevoerd die het gebruik van deze gezichtsuitdrukkingen om pijn objectief en betrouwbaar vast te stellen beschrijven. Hierbij zal niet alleen aandacht worden geschonken aan de verschillende beschikbare pijnmetingen, maar zal ook aandacht worden besteed aan het belang van training van de personen die de observaties uitvoeren. 

In de laatste lezing zal uitgebreid aandacht worden besteed aan het objectief meetbaar maken van chronische pijn. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van pijnschalen op basis van gedrag en gezichtsuitdrukkingen. Het belang van het meetbaar maken van chronische pijn is groot voor het vaststellen en verbeteren van welzijn van veel paarden en ezels. In de lezing zal niet alleen aandacht worden besteed aan de wetenschappelijke studies die zijn uitgevoerd maar ook aan de uitvoering in de praktijk.

Tot slot zal er aandacht worden besteed hoe pijnschalen praktisch toegepast kunnen worden in de klinische praktijk. Bijvoorbeeld door de Pijn en Welzijns App (EPWA), die vrij toegankelijk is in de appstores en playstores en de mogelijkheid biedt om pijnscores voor zowel acute als chronische pijn voor paarden en ezels uit te voeren en te bewaren op de smartphone

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

GP-02: Beoordelen van acute en chronische pijn bij paarden en ezels: huidige stand van zaken

Online beschikbaar
Group 2 Created with Sketch. Studenten 3e master toegelaten
Beschrijving

Het belang van het meetbaar maken van chronische pijn is groot voor het vaststellen en verbeteren van welzijn van veel paarden en ezels. In de lezing zal niet alleen aandacht worden besteed aan de wetenschappelijke studies die zijn uitgevoerd maar ook aan de uitvoering in de praktijk.

Inschrijven

Prijs
€ 100,00
Eventuele kortingsprijs afh. van uw profiel (zie winkelmandje)