K-01: Gedrag: wat elke dierenarts zou moeten weten! ENKEL ONLINE

K-01
Engels

Gedragsproblemen zijn een belangrijke reden voor euthanasie bij onze huisdieren. Waar komt een bepaald gedrag vandaan? Dit is de eerste stap in de preventie van onnodig leed en verdriet bij zowel dier als eigenaar.

Tijdens deze interessante bijscholingsdag zal Sarah Heath, een autoriteit op gebied van gedragsgeneeskunde, verschillende facetten van gedrag bespreken zodat problemen vermeden en/of efficiënter kunnen aangepakt worden.

Deze dag wordt opgedeeld in 4 sessies van elk 90 minuten.

Sessie 1:

Emotionele motivatie en gedragsrespons begrijpen.
Om onze trouwe viervoeters beter te verstaan, is het belangrijk rekening te houden met de emotionele motivatie voor hun gedrag.

Panksepp beschrijft zeven verschillende gedragscircuits in de hersenen. Vier daarvan ontwikkelen zich kort na de geboorte, terwijl de overige drie zich ontwikkelen naarmate het dier ouder wordt. Deze systemen begrijpen is cruciaal voor de optimalisatie van de emotionele ontwikkeling en het begrijpen van de gedragspatronen van onze huisdieren.

Tijdens deze sessie zullen de systemen die aan de basis liggen van gedragsresponsen, alsook lichaamstaal aan bod komen. Deze inzichten zullen u helpen uw klanten beter te adviseren hoe ze een emotioneel stabiel huisdier opvoeden en hoe problematisch gedrag aan te pakken.


Sessie 2:

Gezonde geest in een gezond lichaam.
Tot voor kort werd weinig aandacht besteed aan de emotionele gezondheid van onze huisdieren. Desalniettemin is het belangrijk rekening te houden met de correlatie tussen gedrag en fysieke klachten.

Onderliggende oorzaken moeten steeds uitgesloten worden wanneer een patiënt wordt aangeboden met plotse klachten, ongewone progressie en gebrek aan respons op conventioneel aanvaarde vormen van gedragtherapie.

Omgekeerd geldt ook dat men steeds op zoek moet gaan naar een emotionele component bij recurrente ziekte, wisselende gedragsresponsen en bij zwakke respons op therapie. Men moet dus steeds rekening gehouden worden met de interactie tussen mentale en fysieke gezondheid bij het opstellen van een therapeutisch plan.


Sessie 3:

Gedragsproblemen: fear-anxiety system.
In deze sessie zal de focus gelegd worden op het fear-anxiety system als oorzaak voor gedragsproblemen. 


Sessie 4:

Gedragsgeneeskunde integreren in de praktijk.
Eén van de belangrijkste reden waarom gedragsadvies en –geneeskunde weinig behandeld wordt in de praktijk is het gebrek aan tijd.

Een goede diagnose, het geven van advies en opvolgen van patiënten met gedragsproblemen vragen inderdaad tijd. Nochtans speelt de eerstelijnspraktijk een belangrijke rol in gedragsgeneeskunde. Gebruik uw tijd dus wijs!

Tijdens deze sessie worden tips en tricks aangereikt om ook hier uw klanten van de beste service te voorzien, zowel preventief als curatief.
 

Deel 1: Emotionele motivatie en gedragsrespons begrijpen

Deel 2: Gezonde geest in een gezond lichaam

Deel 3: Gedragsproblemen: de rol van angst

Deel 4: Hoe gedragsgeneeskunde integreren in de eerstelijnspraktijk
 

Deze voordracht wordt in het Engels gegeven. De les ter plaatse gaat helaas niet door, en er wordt ook geen livestream voorzien. De les zal enkel via een on demand video in uw dashboard te bekijken zijn.

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

K-01 Gedrag: wat elke dierenarts zou moeten weten! ENKEL ONLINE

Online beschikbaar
Group 2 Created with Sketch. Studenten 3e master toegelaten
Beschrijving

Gedragsproblemen zijn een belangrijke reden voor euthanasie bij onze huisdieren. Waar komt een bepaald gedrag vandaan? Dit is de eerste stap in de preventie van onnodig leed en verdriet bij zowel dier als eigenaar. Tijdens deze interessante bijscholingsdag zal Sarah Heath, een autoriteit op gebied van gedragsgeneeskunde, verschillende facetten van gedrag bespreken zodat problemen vermeden en/of efficiënter kunnen aangepakt worden.

OPGELET: deze les kan enkel online gevolgd worden via on demand video. Er wordt geen livestream voorzien.

Opmerkingen

Deze voordracht wordt in het Engels gegeven.