GR-11: Genetica en fokkerij in de melkveehouderij
Beschrijving
Fokken is het vermeerderen van de veestapel door het selecteren van de juiste koeien en stieren, met als doel een nieuwe, betere generatie koeien. Van de ene koe of stier wil je een nakomeling, van de andere niet. Een fokwaarde is de geschatte erfelijke aanleg van een dier voor een bepaald kenmerk. Fokwaarden helpen bij de selectie van de juiste koe en de juiste stier, en zijn dus onmisbare hulpmiddelen bij het maken van keuzes in de fokkerij. Alles wat je als dierenarts moet weten omtrent fokkerij en genetica in de melkveehouderij wordt tijdens deze lesnamiddag besproken.
Programma
14u00-14u45: Fokprogramma’s, fokwaarden, merkerselectie en voerefficiëntie (Dhr. Joris Van Laerhoven, CRV)
14u45-15u30: Genomics – hoe gebruiken in de praktijk? (Drs. Hannes Bogaert, Zoetis)
15u30-16u00: Pauze
16u00-16u45: Economisch inzetten van gesekst en vleesvee sperma op melkveebedrijven (Dhr. Joris Van Laerhoven)
16u45-17u30: vragen
Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus
GR-11: Genetica en fokkerij in de melkveehouderij
Fokken is het vermeerderen van de veestapel door het selecteren van de juiste koeien en stieren, met als doel een nieuwe, betere generatie koeien. Van de ene koe of stier wil je een nakomeling, van de andere niet. Een fokwaarde is de geschatte erfelijke aanleg van een dier voor een bepaald kenmerk. Fokwaarden helpen bij de selectie van de juiste koe en de juiste stier, en zijn dus onmisbare hulpmiddelen bij het maken van keuzes in de fokkerij. Alles wat je als dierenarts moet weten omtrent fokkerij en genetica in de melkveehouderij wordt tijdens deze lesnamiddag besproken.