GR-01: Hot topics in het kader van de uiergezondheid op melkveebedrijven

GR-01
Nederlands

Ook op het vlak van de uiergezondheid staat de wereld niet stil. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld een aantal nieuwe technieken beschikbaar gekomen waarmee bacteriën en virussen worden geïdentificeerd en die kunnen gebruikt worden zowel op kwartier- als op melktank niveau. Kunnen we daar iets mee in de praktijk?

Daarnaast klinkt de kritiek op het inzetten van antibiotica bij milde gevallen van klinische mastitis steeds luider. Hoe moeten we daar als practicus mee omgaan?

Verder wordt steeds nadrukkelijker gevraagd om ook koeien droog te zetten zonder antibiotica. Hoe doe je zoiets in de praktijk: waar let je op bij de advisering van je klanten veehouders en hoe stimuleer je hen om zo ver te krijgen?

14u00-14u45: Nieuwe technieken om uierpathogenen te identificeren in de melk. Wat kunnen we er mee in de praktijk? (M-team)

14u45-15u45: Selectief behandelen van niet-ernstige gevallen van klinische mastitis (M-team)

15u45-16u15: Pauze

16u15-17u15: Koeien droogzetten zonder antibiotica: een haalbaar streefdoel in de praktijk? – Zyncke Lipkens 

17u15-17u30: vragen en discussie

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

GR-01: Hot topics in het kader van de uiergezondheid op melkveebedrijven

Online beschikbaar
Group 2 Created with Sketch. Studenten 3e master toegelaten
Beschrijving

Ook op het vlak van de uiergezondheid staat de wereld niet stil. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld een aantal nieuwe technieken beschikbaar gekomen waarmee bacteriën en virussen worden geïdentificeerd en die kunnen gebruikt worden zowel op kwartier- als op melktank niveau. Kunnen we daar iets mee in de praktijk?

Daarnaast klinkt de kritiek op het inzetten van antibiotica bij milde gevallen van klinische mastitis steeds luider. Hoe moeten we daar als practicus mee omgaan?

Verder wordt steeds nadrukkelijker gevraagd om ook koeien droog te zetten zonder antibiotica. Hoe doe je zoiets in de praktijk: waar let je op bij de advisering van je klanten veehouders en hoe stimuleer je hen om zo ver te krijgen?

Opmerkingen

De on-demand video zal vanaf maandag 18/10 te bekijken zijn.