GV-02: Jaarlijkse IPV-refresher course – locomotieproblemen bij varkens

GV-02
Nederlands

De volledige studiedag zal in het teken staan van locomotieproblemen bij varkens. De problematiek is zeer actueel in varkensbedrijven, is de laatste jaren in frequentie toegenomen en veroorzaakt op probleembedrijven grote economische verliezen. Manken is tevens een belangrijk gezondheids- en dierenwelzijnsprobleem. Gezien de diverse mogelijke oorzaken en het meestal multifactoriële karakter van de problematiek, zullen zeer diverse presentaties aan bod komen.

In eerste instantie zal een overzicht gegeven worden van de infectieuze oorzaken van manken. In een tweede presentatie zal een buitenlandse spreker het belang van Mycoplasma hyosynoviae en M. hyorhinis op locomotiestoornissen toelichten.

Net voor de middag zullen huisvesting- en managementfactoren worden toegelicht.

Na de middag zal aan de hand van diverse casussen de pathologische aspecten besproken worden. Op basis hiervan zal de praktijkdierenarts in staat zijn om zelf gerichter de problematiek te kunnen onderzoeken tijdens het uitvoeren van autopsies.

Tenslotte zal worden ingegaan op de mogelijkheden van fokkerij en voeding om locomotieproblemen te beperken of te voorkomen.

9.00-9.50    Infectieuze oorzaken van manken – Caroline Bonckaert, DGZ-Vlaanderen


9.50-10.45    Mycoplasma hyosynoviae & Mycoplasma hyorhinis - Mathias Ritzmann, Germany


10.45-11.15    Koffiepauze


11.15-12.15    Manken in relatie tot huisvesting – Michel Loicq, NoHow


12.15-13.00    Middagpauze


13.00-13.45    Casussen: pathologie van locomotiestoornissen – Koen Chiers, UGent


13.45-14.30    Beter beenwerk door fokkerij – Ron Hovenier, Topigs Norsvin


14.30-15.00    Koffiepauze


15.00-16.30    De impact van voeding op de preventie van kreupelheid bij varkens - Kaat Goris, Cargill 
 

De link naar de livestream vindt u terug bovenaan rechts onder ‘mijn profiel’ en vervolgens onder ‘Dashboard’. Idem voor de on-demand video.

Schrijf je hier in voor lessen uit deze cursus

GV-02: Jaarlijkse IPV-refresher course – locomotieproblemen bij varken

Online beschikbaar
Group 2 Created with Sketch. Studenten 3e master toegelaten
Beschrijving

De volledige studiedag zal in het teken staan van locomotieproblemen bij varkens. De problematiek is zeer actueel in varkensbedrijven, is de laatste jaren in frequentie toegenomen en veroorzaakt op probleembedrijven grote economische verliezen. Manken is tevens een belangrijk gezondheids- en dierenwelzijnsprobleem. Gezien de diverse mogelijke oorzaken en het meestal multifactoriële karakter van de problematiek, zullen zeer diverse presentaties aan bod komen. In eerste instantie zal een overzicht gegeven worden van de infectieuze oorzaken van manken. In een tweede presentatie zal een buitenlandse spreker het belang van Mycoplasma hyosynoviae en M. hyorhinis op locomotiestoornissen toelichten. Net voor de middag zullen huisvesting- en managementfactoren worden toegelicht. Na middag zal aan de hand van diverse casussen de pathologische aspecten besproken worden. Op basis hiervan zal de praktijkdierenarts in staat zijn om zelf gerichter de problematiek te kunnen onderzoeken tijdens het uitvoeren van autopsies. Tenslotte zal worden ingegaan op de mogelijkheden van fokkerij en voeding om locomotieproblemen te beperken of te voorkomen.

Opmerkingen

De link naar de livestream vindt u terug bovenaan rechts onder ‘mijn profiel’ en vervolgens onder ‘Dashboard’. Idem voor de on-demand video